fredag 8 juli 2011

Semester

Under juli kommer vi att kombinera en hel del vila med lite arbete mellan varven, bloggen kommer uppdateras när andan faller på eller när det finns något spännande att berätta.
Hoppas att du får en skön ock vilsam sommar.
Hälsningar från alla vi i TACTIC Företagsförmedling

tisdag 5 juli 2011

Ammarnäs Skidcenter nya ägare från 1 juli

Sedan i början av juli drivs nu Ammarnäs Skidcenter - Skidlift, Restaurang och Husvagnscamping - Västerbottensfjällen av Robert Hedman med familj.
Ännu en lyckad företagsöverlåtelse i samarbete med Sten-Ove Eriksson, TACTIC Företagsförmedling.
För mer information ring kontakta gärna Sten-Ove på 070-541 04 05

måndag 4 juli 2011

Hårda bud för köpare

När en köpare går till sina finansiärer, oftast affärsbank och Almi, så möts de ofta av en kall och ganska avvisande syn. Finansiärerna har ju sina direktiv att vara affärsdrivande och minimera riskerna och gör en helhetsbedömning av vad de tycker de kan vara med att finansiera, ofta lägger de tyngdpunkten på det historiska resultatet och tycker oftast att ett befintligt företag är övervärderat.
I vår bedömning av värdet försöker vi se vad som borde vara möjligt för en köpare att åstadkomma genom att få förädla och utveckla ett företag som finns etablerat på marknaden med en återkommande kundkrets.
Finansiärerna gör även en bedömning av personen som ska låna och dennes kreditvärdighet och vilka säkerheter som denne kan lämna för önskade krediter. Man måste som köpare vara beredd att satsa 15 – 25 % av kapitalbehovet, många som vill köpa är inte beredd att satsa egna pengar och därför blir svaret ofta negativt.
Den som tror på sin egen förmåga och har egna pengar att satsa kommer alltid att få uppbackning av både bank och Almi. Hoppas bara att de väljer rätt kontaktperson, för det kan vara avgörande för ett lånelöfte.

söndag 3 juli 2011

Oerfarenhet

Många som vill köpa ett företag litar så blint på den företagsrådgivare de pratar med på starta-eget byrån eller hos finansiären att många drömmar krossas. De blir så tilltufsade att de inte längre tror på sin egen förmåga, många gråter efter sådana möten.

Rimligen borde dessa rådgivare med rätt frågor och stöd kunna hjälpa den som vill ha eget företag att komma närmare ett eget fattat beslut och inte som nu ikläda sig någon roll som domare.

Om jag skulle veta vad som är gångbart om fem år så skulle jag givetvis satsa på det, men en bra affärsidé som drivs av fel person blir aldrig bra. En dålig affärsidé som drivs av rätt person kan lyckas.
Men alltför ofta sitter relativt oerfarna och "main stream" rådgivare och dömer i stället för att ge stöd, råd och förslag. Något för högsta ledningen att tänka på.
Sverige behöver fler som vågar och dessa ska stödjas och inte krossas.

Vad är företaget värt?

Den vanligaste frågan vi får när vi är i kontakt med en företagare som tänker sälja är –
Vad är mitt företag värt?
Företaget är värt det en köpare är beredd att betala just vid det tillfället, allt annat är ett bedömt värde.
När vi bedömer ett företagsvärde så tar vi reda på så mycket vi kan om företaget, produkter, personal, maskiner, ekonomi etc, vi ser även på branschen och bedömer företagets affärskritiska värde efter 12 olika variabler, analyserar ekonomin etc. Vi tittar även på anläggningar (fastighet), maskiner och inventarier och gör en bedömning av deras värde. Den som köper ett företag genom oss har ett gediget och en väl underbyggd värdering och beskrivning att ta del av.

Generellt tycker säljaren att företaget är värt mer än vad som kan anses rimligt.
Köpare har sällan en bestämd uppfattning i ett initialt skede.

Rådgivare, oavsett bankers eller Almis har konsekvent en mycket försiktig syn på ett företags värde, ibland en helt obegriplig syn.
Kan nämna ett exempel på en rådgivare som anser att ett företag som funnits i mer en femtio år och där nuvarande ägare drivit det i drygt 12 år och dels själv levt på det samt betalat ut löner till ytterligare en person inte skulle vara värt att köpa.

lördag 2 juli 2011

Värde - fullt!

Efter några dagars studie av den internationella företagsamheten gör jag följande reflektioner.

Samma produkt - olika priser.
En liten flaska vatten kostade 0,5 landsvaluta i kvartersbutiken, 1 på en större butik, 2 på strandbaren och 4 på den fina restaurangen. Helt klart är det tillgång, efterfrågan, miljö och behov som styr prissättningen.
Stora likheter med värdet på ett företag, säljaren har sin syn, köparen har sin, köparens rådgivare har sin och vi som gjort den djupa undersökningen tycker att vår bild är den sanna.

En produkt - förhandlingsbart pris.
Vi är ute på promenad och en vänlig herre bjuder in oss till en visning av inte alltför billiga produkter. En karismatisk säljare/ägare visar oss hans produkter och till slut finns det tre kvar som vi gillar, vi fastnar till slut för en som givetvis betingar det högsta priset. Pust! Efter lite dividerande fram och tillbaka om ett mot bud ber vi att få sova på saken och återkomma dagen därpå. Till slut kom vi överens om ett pris som var sänkt med närmare 40 %.
Så är det också i våra uppdrag, vår uppgift som förmedlare är att finna det pris som är acceptabelt intressant för både en säljare och köpare att enas om.
Det lönar sig m a o alltid att ge ett seriöst bud när man vill göra affärer.