måndag 4 juli 2011

Hårda bud för köpare

När en köpare går till sina finansiärer, oftast affärsbank och Almi, så möts de ofta av en kall och ganska avvisande syn. Finansiärerna har ju sina direktiv att vara affärsdrivande och minimera riskerna och gör en helhetsbedömning av vad de tycker de kan vara med att finansiera, ofta lägger de tyngdpunkten på det historiska resultatet och tycker oftast att ett befintligt företag är övervärderat.
I vår bedömning av värdet försöker vi se vad som borde vara möjligt för en köpare att åstadkomma genom att få förädla och utveckla ett företag som finns etablerat på marknaden med en återkommande kundkrets.
Finansiärerna gör även en bedömning av personen som ska låna och dennes kreditvärdighet och vilka säkerheter som denne kan lämna för önskade krediter. Man måste som köpare vara beredd att satsa 15 – 25 % av kapitalbehovet, många som vill köpa är inte beredd att satsa egna pengar och därför blir svaret ofta negativt.
Den som tror på sin egen förmåga och har egna pengar att satsa kommer alltid att få uppbackning av både bank och Almi. Hoppas bara att de väljer rätt kontaktperson, för det kan vara avgörande för ett lånelöfte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar